Search

Suorituksenjälkeinen kehon stressitila alentaa vastutuskykyä

Updated: Mar 17, 2020


Tiesitkö, että jokaisen treenin jälkeen kehosi on väliaikaisesti tilassa, jossa keho ottaa vastaan herkemmin niin ravinteita, kuin pöpöjäkin?


Treenasitpa sitten kestävyystyyppistä liikuntaa, taikka HIIT- tai salitreeniä, on keho treenin jälkeen tilassa, jossa se ottaa vastaan herkemmin niin ravinteet kuin pöpötkin. Urheilusuoritus rikkoo lihassoluja ja keho on herkempi ulkoisille ärsykkeille, ja näin ollen kuntoon tulee suorituksen jälkeen pieni notkahdus ennenkuin keho alkaa korjaamaan treenistä aiheutuneita vahinkoja lihaksissa. Palautuminen vaatii oikeanlaista ravintoa ja lepoa. Olipa tavoitteenasi sitten tavoittaa maksimaalinen kunto tai pelkkä hyvä olo liikunnasta, on oikeanlainen ravinto ja lepo tärkeässä osassa siinä, mikä on kehosi immuniteettikyky tulevaisuudessa. Mikäli treenin jälkeen keholle ei anneta palikoita palautua ja korjata itseään, kunto lähtee laskuun ja se vaikuttaa myös arjen yleisvireeseen sekä immuniteettiin negatiivisesti.
Kuva 1. Superkompensaation avulla kunto paraneeSuositellaankin, että treenin jälkeen n. 30min sisään otettaisiin jokin välipala, joka edesauttaa palautumista ja alkaa korjaamaan lihaksistoa. Haluttuun tavoitteeseen päästään näin ollen varmemmin, oli se sitten lajin huippu tai immuniteetin parantaminen.
Kuva 2. Proteiininsaantisuositus lajien mukaanProteiini ei ole vain himotreenaajien ravintoaine


Proteiini mielletään usein pelkästään treenaajien ruoaksi, mutta sillä on tärkeä merkitys myös tavallisen ihmisen hyvinvointiin ja immuniteettiin. Proteiinia pitäisi saada keskimäärin 1-2g/painokilo vuorokaudessa riippuen aktiviteeteista. Voimaharjoittelija tarvitsee proteiinia enemmän, ja tavallinen kuntoilija hieman vähemmän. Kasviproteiini voi imeytyä hieman heikommin, kuin eläinperäinen, joten sitä erityisesti tulisi saada tarpeeksi, mikäli urheilee aktiivisesti. Joka tapauksessa proteiinin saannilla erityisesti heti urheilusuorituksen jälkeen on merkitystä sille, että kehon stressireaktio ei jää voimaan, vaan palautuminen alkaa mahdollisimman pian ja kehossa tapahtuneet "vahingot" korjaantuvat. Palautumisen merkityksen vaikutukset voidaan huomata lyhyemmällä aikavälillä seuraavina päivinä mm. vireystilan tasossa ja lihassäryissä.


Pelkkä proteiininsaanti ei tietenkään vaikuta palautumiseen, mutta kaikkia tekijöitä en yhteen blogitekstiin saanut mahdutettua. Jatkossa siis lisää :)


Pysytään terveinä ja tehdään voitavamme, jotta voisimme itse paremmin.


18 views0 comments

© 2020 by PureProtein Finland Oy - info ( at ) pureprotein.fi